Aktualności

Profesjonalizacja trzody chlewnej to do 79% emisji amoniaku mniej
Posted byMaciej Kamiński23 grudnia, 2021
Duże fermy trzody chlewnej nie muszą być szkodliwe dla środowiska, a dzięki profesjonalizacji mogą znacząco obniżyć swoje oddziaływanie na otoczenie. Podniesienie efektywności hodowli trzody chlewnej

Jak zapobiec współczesnym konfliktom na wsi?
Posted byMaciej Kamiński15 grudnia, 2021
Zmienia się charakter i struktura polskiej wsi. Mieszanie się ludności rdzennej z osobami migrującymi z miast rodzi wiele konfliktów, natury głównie społecznej oraz ekonomicznej. Te

Czy wieprzowina to zdrowy wybór na święta?
Posted byMaciej Kamiński1 grudnia, 2021
Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie i powraca jeden z odwiecznych dylematów: co przygotować na świąteczny stół? Ma być dietetycznie i zdrowo, czy pozwolić sobie

Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka
Posted byMaciej Kamiński9 listopada, 2021
Mięso czerwone, w tym wieprzowe, nie jest szkodliwe dla zdrowia - taki wniosek płynie z najnowszego raportu Związku Polskie Mięso – Wieprzowina – Nowa Perspektywa.

Ponad 30 TWh czystej energii dzięki biogazowniom
Posted byMaciej Kamiński12 października, 2021
Dzięki produkcji biometanu m.in. z odpadów rolno-spożywczych można zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych w Polsce nawet o 26 mln ton rocznie. Wytworzony biometan pozwoliłby wyprodukować nawet

Znaczenie wieprzowiny jest większe niż sądzimy
Choć wieprzowina kojarzy się ze schabowym, to w rzeczywistości mięso to ma dużo szersze znaczenie: dla gospodarki, społeczeństwa, zdrowia, a także środowiska naturalnego – wynika