mięso wieprzowe

Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka

Mięso czerwone, w tym wieprzowe, nie jest szkodliwe dla zdrowia – taki wniosek płynie z najnowszego raportu Związku Polskie Mięso – Wieprzowina – Nowa Perspektywa. Co więcej, wieprzowina jest źródłem mikro i makroelementów, których nie znajdziemy w innych rodzajach pożywienia. Autorzy analizy przypominają jednak o konieczności zróżnicowanej diety bogatej nie tylko w białko zwierzęce, ale i roślinne.

 

Pełny raport dostępny do pobrania tu: pobierz Raport

Wieprzowinie od lat przypisywano szkodliwość dla zdrowia i przestrzegano przed jej jedzeniem. Najnowszy raport Związku Polskie Mięso rzuca wiele światła na te kwestie. Prezentuje obszerny przegląd badań na temat wpływu mięsa wieprzowego na zdrowie. Okazuje się, że w odpowiednich ilościach wieprzowina nie jest szkodliwa dla zdrowia, a jest wręcz koniecznym składnikiem zróżnicowanej, zbilansowanej diety.

Zdrowsza niż dawniej

– Dzięki zmianom, jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia świń w kierunku mięsnym, wieprzowina zawiera 30 procent mniej tłuszczu, niż ta produkowana w latach 80. ubiegłego wieku. Jest mniej kaloryczna i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera dość dużo wysokowartościowego białka. Może być źródłem żelaza, cynku, selenu i witamin A i z grupy B, oraz kwasu foliowego – mówi prof. Wiesław Przybylski z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie

W analizie omówione zostały badania, opublikowane w 2020 roku w Annals of Internal Medicine przez międzynarodowy zespół badaczy pod kierunkiem Mi Ah Han z Chosun University w Korei Południowej. Badania polegały na meta-analizie tzw. badań kohortowych, obejmujących ponad 6 mln uczestników. Analizowano wpływ mięsa czerwonego na zapadalność na nowotwory (przełyku, żołądka, jelita grubego, trzustki, piersi lub prostaty) i śmiertelność z ich powodu. Badania te nie potwierdziły jednoznacznie szkodliwości mięsa czerwonego. Pokazały, że nie można udowodnić takiego związku.

– To bardzo solidne badania, które każą poszukiwać innych przyczyn chorób nowotworowych. Pokazują, że nie powinniśmy rezygnować  z wartościowych posiłków mięsnych, które dostarczają naszemu organizmowi substancji odżywczych niedostępnych w innych produktach – dodaje dr Anna Onopiuk z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, współautorka raportu.

Spożycie mięsa nie wzrasta

Raport przywołuje też ciekawe badania amerykańskiej naukowiec Shalene H. McNeill, opublikowane w 2014 roku. Pokazują one, jak na przestrzeni blisko 40 lat zmieniała się dieta Amerykanów. W tym czasie wzrosła ilość kalorii z 2057 kcal do 2674 kcal. Co ważne spożycie mięsa w tym czasie utrzymało się na względnie stałym poziomie. Wzrosła z kolei konsumpcja rafinowanych zbóż i cukrów oraz tłuszczów dodawanych do żywności.

 

Śledź nas na Facebooku

WIĘCEJ AKTUALNOŚCI